Transformatie kazernepand

2019 2020

Ontwerp en uitvoering

Opdrachtgever: particulier

Kenmerken: , , , , , ,Verbouwing voormalig militair lesgebouw KKN26

 

Dit voormalige militair lesgebouw maakt deel uit van de Culturele Enclave Buitenplaats Koningsweg. Het is in 2019/2020 volledig gestript en omgebouwd tot woning. Toen tijdens de eerste bezichtigen duidelijk werd dat de spanten en het dakbeschot nog in goede staat waren, is besloten dat alle plafonds en wanden gesloopt zouden worden en er een grote ruimte zou overblijven voor wonen en (deels) werken. De spanten en het beschot zouden daarmee een prominente rol spelen in de sfeer van de woning.

Omdat de woning zo open mogelijk zou blijven hebben we gekozen voor 3 grote functionele ‘blokken’, uitgevoerd in berken multiplex, waarin functies als badkamer en toiletten konden worden verdeeld. De blokken zijn op zo’n manier in de ruimte geplaatst dat er plekken omheen ontstonden, waardoor de open ruimte verdeeld werd in kleinere gebruiksruimtes, en er ook kamers ontstonden tussen de blokken en de paar nog bestaande wanden.

Detaillering van de blokken is zo eenvoudig mogelijk gehouden, met deuren die in de vlakken verdwijnen doordat er geen kozijnen zijn geplaatst maar slechts sponningen zijn ontstaan waarin de deuren wegvallen. Zo vallen vooral de vormen en de restvormen in de ruimte op die ontstaan door de plaatsing van de blokken, en word je niet afgeleid door de functionele details.

Ontwerp door MAAKWERK

Uitvoering ruwbouw door aannemersbedrijf Van den Brandhof

Uitvoering interieur en afbouw door MAAKWERK

foto’s door Jeroen Musch