Verbouwing souterrain

2023

Ontwerp en Uitvoering

Opdrachtgever: particulier

Kenmerken: , , , ,Een souterrain in Rotterdam waar je amper recht op kon staan en dat voornamelijk gebruikt werd als opslag is verbouwd tot een ruime woonkeuken met TV kamer, gastenkamer, badkamer en opslag.

De fundering moest vernieuwd worden en daarbij is de kelder gelijk verdiept waardoor het mogelijk werd de verdieping tot verblijfsruimte te transformeren. De voormalige kleine keuken, op het niveau van de tuin vormt de overgang tussen de woonkamer op splitlevelhoogte, het souterrain eronder en de tuin.

De indeling van het gehele souterrain was snel duidelijk: de woonkeuken op de lichtste plek aan het raam en de tuin, daarachter de tv kamer en de badkamer in de donkere zones en de logeerkamer aan de voorzijde van het pand. Hoe het geheel ontsloten zou worden dmv een trap was een wat grotere puzzel; in overleg met opdrachtgevers is besloten er een doorbraak zou komen in de dragende muur en dat de toegang via de tuinkamer zou lopen met een trap die als het ware ‘omlaag stroomde’: een multifunctionele trap die ook als zitplek dienst kon doen en overloopt in het bankje onder het raam waarop je aan de eettafel kunt zitten. Het idee was alles in elkaar te laten overlopen, zowel functioneel als visueel.  Resultaat is een fijne verblijfsplek in een ruime keuken.

De keuken zelf is eenvoudig van opzet waarbij de ruimte zo optimaal mogelijk is benut. Met een wandblok en een eilandblok, en een grote kastenwand onder de trap naar de bovenliggende woonkamer.

Alle details zijn eenvoudig gehouden. De bevestiging van de bamboe wandplanken is met de houten steunen ook zo sober mogelijk uitgevoerd.

Materialen zijn natuurlijk en warm van uitstraling: het woongedeelte is van bamboe caramel en het keukengedeelte is van donkergroen linoleum met een composieten blad dat het geheel tegelijkertijd licht houdt.